Bronzový Tužinský dozrieva, úplne vyzreje možno v Riu

23.06.2015 Celý región

Banská Bystrica 23. júna (TASR) - Bronzový pištoliar na 1. európskych hrách v Baku Juraj Tužinský si po nedeľnom príchode ešte medailu neužil. "Stačil som sa ňou v Lučenci pochváliť narýchlo pred rodičmi, to je všetko, skvelé pocity však neutíchajú. Mám za sebou podujatie, ktoré sa takmer vyrovnalo v organizácii olympiáde a medaila v takejto atmosfére chutí dvojnásobne."

Juraj Tužinský si užil streľbu, no na ostatné športy si čas nenašiel. "Všetko som nasmeroval na úspech, pretože vyniknúť medzi absolútnou európskou špičkou nebolo jednoduché. Pre mňa je vzduchová pištoľ síce silnejšia disicplína, no aj v ľubovoľnej sa snažím napredovať a určite na nej ešte viac zapracujem."

Typická vlastnosť, aká najviac pomohla Jurajovi Tužinskému k doterajším úspechom, sa nevolá egoizmus. "Mňa to strašne prekvapilo, keď takýto výraz na moju adresu Jozef Gönci vyslovil, všetci v našom streleckom kolektíve sa tomu zasmiali, aj keď verím, že to myslel dobre. Ja sa nerád hodnotím, no podľa mňa ťažím hlavne z trpezlivosti, to je moja cenná stránka, pri streľbe najdôležitejšia."

Dozrievanie v streľbe trvá niekomu večnosť, a to Juraj Tužinský dobre vie. "Ťažko určiť rok, strelci dozrievajú vekom vtedy, keď sa vystrieľajú, usporiadajú si myšlienky a dostatočne sa vybúria. Aj päťdesiatnici sa medzi nami presadzujú. Ja cítim, že k vyzretosti sa blížim a možno už na olympiáde v Riu sa dočkám aj útoku na medaily."

Osobný tréner v banskobystrickej Dukle Tibor Kiss si pochvaľuje, že medaila sa zrodila práve teraz v Baku. "Juraj nepochybne patrí k špičke, no finálová účasť mu unikala aj vplyvom nových pravidiel, teraz akoby bariéru prelomil. Pri druhej disciplíne mu chýbal s ľubovoľnou pištoľou nejaký regeneračný deň navyše, aj únava možno na neho doľahla. Predtým zažil náročný mesiac, bol v Amerike na Svetovom pohári, v Mníchove, a tento program vyčerpal energiu, fyzickú i psychickú."

Ideálny strelecký vek vidí Tibor Kiss v tridsiatnikoch, a teda aj v 30-ročnom Jurajovi Tužinskom. "Musíte však na sebe neustále pracovať a nezastať. V hierarchii špičkových strelcov sa objavujú aj štyridsiatnici, nutná je však vysoká disciplína s psychickou vyzretosťou. U Juraja trvá obrovská šanca neustále sa zlepšovať, určite sa ešte smerom hore posunie aj v psychike."

Olympiáda v Riu najviac inšpiruje a podľa trénera vyvoláva veľké nádeje. "Rok pred ňou je dosť krátky úsek, aby sme niečo menili, no teraz sa odrazil smerom vpred a opäť posunul vyššie. Juraj sa dobre nastavil, trpezlivo sleduje svoj cieľ na základe ambícií. Za nimi húževnato smeruje a podriaďuje na to celý život. V tomto by mohol poslúžiť ako vzor pre ďalších."

Zatiaľ dosahuje lepšie výsledky vo vzduchovej pištoli, v príprave sa na ňu vytvorili na Dukle lepšie podmienky. Tibor Kiss: "Už dlhé roky bojujeme o väčšiu strelnicu, pretože vzhľadom na výsledky nemáme primerané podmienky. Pre vzduchovku v menšej miestnosti aj áno, no kapacitne maličká na ľubovoľnú pištoľ nestačí a ťažko sa potom hľadá primeraná pohoda."

Pred Jurajom Tužinským stojí ešte účasť na ME v Maribore v ľubovoľnej pištoli a Svetový pohár v azerbajdžanskej Gabale. "Je pozoruhodné, že v tejto krajine môžete na vrcholných podujatiach strieľať na rôznych miestach," pochválil Azerbajdžancov. "Samotné Baku so strašne veľkou strelnicou, akú som nikdy nezažil, na mňa intenzívne zapôsobilo, bolo to niečo úžasné."

Jurajovi Ttužinskému svedčí armádna uniforma, výložky na nej po bronzovej medaile už menej. "Som rotný, pri povýšení by som mohol byť rotmajster," skonštatoval s úsmevom. Ako však povedal zástupca riaditeľa Miloš Bátovský, aj pri povyšovaní sa naráža na rôzne bariéry. "Za jednu by som mohol uviesť povyšovací kurz, ktorý trvá tak dlho, že sa tým naruší koncepcia v tréningoch."
 

Vyberte región